tren

Ideea zilei – vacanta ieftina cu trenul. Cum economisesti bani cu un super bilet

[image name=line]

Cu toate problemele cu care se confrunta sistemul feroviar din Romania, trenul a fascinat, de-a lungul timpului, generatii intregi de oameni, si, imi place sa cred ca inca o mai face. Cand spun tren, revad parca excursiile facute pe Valea Prahovei, in anii de liceu, tunelurile de la Predeal in care garnitura se scufunda intr-o bezna mormantala, prilej de glume proaste pentru unii colegi, cate si mai cate.

Desi in Romania, masina este legata de om, iar omul de masina, trenul este cel mai de viitor mijloc de transport in comun pe uscat. In alte state, este o placere sa calatoresti cu trenul. Vagoanele sunt confortabile, poti avea surpriza sa ai priza pentru laptop deasupra scaunului, conexiune la internet, presa, bauturi racoritoare si mancare. In plus, distantele sunt acoperite in timpi comparabili cu cei obtinuti pe sosea. Si unde mai pui ca poti sta linistit, cu o bere in fata si cu un laptop, rezolvand sarcini de serviciu.

In concluzie, iti prezint astazi modul in care poti sa calatoresti prin Europa, cu trenul, dar fara prea multe batai de cap.

exeplu-bilet-tren-interrail

Foto : Flickr

Interrail

Interrail este, dupa cum e descris pe pagina oficiala, un “flexible European train pass for all ages”. Adica este un bilet cu care poti sa calatoresti cu trenul intr-o tara, intr-un grup de tari sau in toata Europa.

Cu alte cuvinte, sa spunem ca vrei sa vezi Italia, de la nord la sud. Iti poti cumpara un bilet de avion la o companie low-cost, spre Milano sa zicem, si un retur din Napoli sau Bari. Intre cele doua puncte calatoresti cu trenul. Va trebui sa cumperi un pass pentru o singura tara si anume Italia. Avantajul acestui tip de pass este acela ca poti calatori de cate ori vrei intr-o zi cu trenul. Poti sa mergi din orasel in orasel, fara a avea nevoie de bilete diferite de tren. Pleci din Milano. Poate vezi pe geam un loc care iti place. Cobori, il vizitezi si te urci la loc in tren. Pass-ul iti permite acest lucru.

 

Mai multe despre Interrail pass

 • poate fi cumparat si folosit numai de persoane care locuiesc in Europa
 • nu este valabil in tara de domiciliu – nu poti cumpara bilet Interrail pentru Romania
 • exista “continuous pass” si “flexi pass” – poti calatori, spre exemplu, 3 zile din 10 (cand vrei tu) sau 30 de zile la rand
 • preturile sunt diferentiate in functie de clasa trenului si de varsta calatorului
 • cel mai ieftin pass : 29 euro (copil 4-11 ani, clasa a II-a, 3 zile intr-o luna, Turcia, Serbia sau Bulgaria)
 • cel mai scump pass : 1034 euro (adult, clasa I, zilnic timp de o luna, valabil in 30 de tari europene)
 • pass-urile sunt valabile in 30 de tari
 • cele mai populare pass-uri : Italia, Spania, Benelux, Franta, Germania
 • permite rezervare locuri
 • taxa de expediere a biletului in Romania : 11 euro
 • sistem tip “mersul trenurilor” de planificare

 

Preturi Interrail pass

Preturile difera de la tara la tara. Sunt state cu o suprafata mare, cu o retea feroviara foarte bine dezvoltata si cu un nivel de trai ridicat. Normal, acestea vor fi cele mai scumpe. Aici se inscriu Franta, Germania si UK. Un pass pentru aceste tari porneste de la 144 de euro.

pret-bilet-tren-interrail-country-pass

Tarile care au o retea feroviara mai “firava” au preturi mai mici, gen tarile balcanice, Ungaria, Cehia sau Croatia.

pret-bilet-tren-interrail-elvetia

pret-bilet-tren-interrail-europa

Foto header : Wikipedia

* NOTA : Informatiile sunt valabile la data publicarii articolului.

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

10 Comments

 • Petreanu

  Asta e o modalitate foarte misto de a calatori pein Europa si mai ales de a cunoaste o sumedenie de oameni; iti trebuie doar ceva creativitate cand iti faci programul si musai un rucsac. Si, fireste, o luna de concediu 🙂

  • Mihai Jurca

   Misto e ca poti merge in fiecare zi unde te taie capul. Fara nicio restrictie. Pur si simplu mergi in gara si alegi un tren! 🙂

 • Luc

  Stii cumva ce tip de loc e inclus in pretul Interrail? Adica merge si la cuseta sau vagon de dormit? Sau pentru alea trebuie sa platesti suplimentar?

  • Mihai Jurca

   An InterRail pass does not guarantee a seat in a train or boat, unless a reservation is secured in advance. Fees for seat reservations, sleeping accommodation, port taxes, meals, and other services while onboard trains and boats are not included in the pass.

   Mai multe detalii aici : http://www.interrail.eu/planning/rail-travel-guide/using-your-pass/conditions-use 🙂

  • delia

   niciodata cusetele n-au fost incluse in niciu bilet, se platesc separat si sunt destul de scumpe pe disante lungi. cine calaoreste cu trenul sunt interesata si eu , dellliadelllia id mess yahoo.

 • Mircea

  Poti sa scuteesti cei 11 euro dati pe livrare daca ti-l cumperi de la agentia de turism din gara. Cand am fost sa ma interesez, am ramas surprins ca au exact aceleasi preturi ca si pe site.

  • Mihai Jurca

   Daaaaa. Clar. Eu mi-am luat unul pentru Danemarca si am facut la fel. Am uitat sa scriu. Multam fain! 🙂

 • Ionel

  Buna,nu prea înțeleg. Plătești bilet interesul pt un grup de tari. Am văzut că nu întotdeauna sunt una lângă alta. Când începi interesul,cand ieși din tara,iei trenul până în Benelux,te plimbi 3 zile și te întorci ? Sau 4,5 zile. Sau e valabil doar când ai ajuns in grupul de tari ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *