tyulenovo

Locuri superbe pe tarmul bulgaresc al Marii Negre (2). Tyulenovo, 37 km de Vama Veche

[image name=line]

Tyulen in limba bulgara inseamna foca. Dar nimeni nu a mai vazut vreo foca prin zona din 1980 incoace. Treaba balcanica, nimic altceva.

Sa stabilim din start, ca sa nu ne certe parintii fetei. Tyulenovo nu e loc de facut plaja pe nisip. Poate doar pe iarba arsa de soare de pe platforma situata la cateva zeci de metri deasupra apei.

In principiu, in Tyulenovo poti face cam 3 lucruri:

  • sa stai cu o bere sau un frappe pe terasa restaurantului care s-a ridicat pe latura stanga a golfului (cum te uiti catre mare);
  • sa faci sarituri in apa de la inaltime, de pe stanci, daca stai bine cu corazonul;
  • sa o iei la pas de-a lungul tarmului si sa admiri marea si grotele sapate de apa sarata a marii in rocile calcaroase.

Am bifat optiunile 1 si 3, cu mentiunea ca restaurantul arata bine si la exterior (terasa), dar si la interior. Are asa un aer franco-italienesc de riviera. Preturile sunt mici. Bulgarii s-au prefacut ca ne prepara cate un frappe – mai mult cafea cu lapte – iar noi ca ne place. Schimbul, echitabil de ambele parti (2,9 Leva – vreo 6 lei si jumatate), tinand cont de arsita de afara.

Hai sa va mai zic cateva lucruri pe care le-am gasit pe net despre acest sat in miniatura. Starnesc zambete, sa nu ziceti ca nu v-am spus.

Cica in Tyulenovo locuiesc doar 60 de oameni. Vara, populatia locului se tripleaza – cam 200 de persoane.

31 mai 1951 este ziua in care bulgarii au gasit pentru prima data petrol in tara lor. Unde? La Tyulenovo, normal. Acum imi explic de ce venind pe drumul de la Kaliakra am vazut doua sonde antice la intrarea in localitate. Or fi apartinut vreunui Ewing local.

Si daca tot am inceput lectia de istorie, conform celor de la Historia, in 1857 (deci o suta de ani inaintea bulgarilor), industria petroliera romaneasca stabilea 3 premiere:

  • Romania a fost prima tara din lume  cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale.
  • Prima sonda petroliera comerciala a fost construita in Romania.
  • Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant.

 

Cum ajungi la Tyulenovo

Din Vama Veche sunt 37 de kilometri pana la Tyulenovo. Dupa ce iesi din tara, tii drumul drept pana in Shabla, unde faci stanga si mai mergi inca 12 kilometri.

Odata intrat in Tyulenovo, vei vedea, la un oment dat, un semn catre Tyulenovo Bar & Restaurant. Acolo trebuie sa ajungi.

Fotografiile din aceasta vacanta au fost facute cu noul telefon ASUS Zenfone 2, cu camera frontala de 13 MP. Se lanseaza in Romania la jumatatea lunii iunie.

tyulenovo-1

tyulenovo-2

tyulenovo-3

tyulenovo-4

tyulenovo-5

tyulenovo-6

tyulenovo-7

tyulenovo-8

tyulenovo-9

tyulenovo-10

tyulenovo-11

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *