tour-de-france

Paris, Champs-Elysees. Am fost la ultima etapa din Tour de France

[image name=line]

Amintirile cele mai frumoase din deplasarile pe care le fac, sunt legate de concerte, competitii sportive sau activitati sportive pe care le practic. Cu asta raman, peste ani si ani. Daca ma intrebi ce am mancat in 2009 la Praga, nu stiu daca sunt in stare sa iti spun. Sau cate degete avea statuia lui X din muzeul Y. Dar cu sportul … memoria mea niciodata nu da gres.

Bun. Anul acesta am asistat la ultima etapa din Turul Frantei la Ciclism 2014. Este una dintre cele mai cunoscute competitii sportive din lume. Cursa, “inventata” in 1903 pentru a creste vanzarile magazinului L’Auto, a devenit o adevarata religie pentru francezi.

[wpsgallery]

Copii, oameni in toata firea, batranei care de abia se tineau pe picioare, erau ieri pe bulevardul Champs-Elysees, ca sa vada “minunea”. Ultima etapa din Le Tour. Aceasta etapa e un fel de “gala a laureatilor” la patinaj. Nimeni nu mai forteaza. Nu se mai produc schimbari spectaculoase in clasamentul general. Desi ciclistii sunt sleiti de puteri (dupa catararile din munti), iar singurul lor gand e sa plece cat mai repede acasa, totusi spectacolul trebuie onorat.

In cursa de ieri, desfasurata intre Evry (o suburbie a Parisului) si centrul capitalei franceze, dupa ce plutonul a trecut prin fata muzeului Louvre, a mai facut inca 10 ture dus-intors intre Jardins de Tuileries si Arcul de Triumf. Totul pentru spectacol. Totul pentru ca cei adunati de o parte si de cealalta a Champs-Elysees-ului sa vada ce inseamna acest sport superb. Totul pentru ca o lume intreaga sa vada, prin intermediul filmarilor din elicopter, cat de frumoasa e capitala Frantei.

tour-map

 

 

Practic in Tour de France, indraznesc sa spun ca 70% e marketing, iar restul sport. Fiind pe Pont Alexandre III, inainte de cursa, mi-au trecut prin fata ochilor, o sumedenie de mesaje publicitare. Am aflat ca la Ibis Budget o camera costa de la 39 de euro. Ca nu stiu ce madeleine (prajiturele) s-au lansat. Ca cele mai bune cumparaturi se fac la Carrefour. S.a.m.d.

Asta era caravana turului – vehicule (de la motociclete la tiruri) inscriptionate cu mesaje publicitare.

Pe Champs-Elysees nu am vazut masuri sporite de securitate. Evident, drumul era protejat de garduri de jandarmerie si, din 30 in 30 de metri, era cate un jandarm. Atmosfera era de sarbatoare. Toata lumea se relaxa si isi vedea de treaba. Unde mai pui ca era plin de suporteri care fluturau diverse steaguri. Cele mai multe ale Norvegiei si Marii Britanii.

M-am tras si eu in poza cu un suporter din Kazahstan, cred (dupa steag si tricou). Acesta flutura de mama focului steagul bleu cu soare galben, si urla intr-o portavoce. In ce limba? Nu stiu. Ideea e ca eu m-am dus langa el si l-am intrebat daca pot face o poza.

El: “foto? ies! Foto! ies, ies!”.

jurca-astana-paris

“Ies, ies”, dar ma luase omul sub “aripa lui protectoare”, urla din toti plamanii in portavocea si nu-mi mai dadea drumul. Nu mai spun ca era lac de transpiratie. 😛 Era atat de prins de eveniment, incat uitase de mine.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *