drum-prost

Turismul romanesc merge ca pe roate! Patrate! Episodul “ski la 2000”

[image name=line]

Stii ce am observat in ultimii 2-3 ani? Sezonul de ski incepe cu adevarat pe la mijloc, sau sfarsit de ianuarie, si se prelungeste pana aproape de 1 mai. Bun si asa, decat deloc, ar spune unii.

Pe scurt. Ieri a fost prima zi de snowboard din acest an. Impreuna cu un amic, punem in masina, pe la 8 dimineata, toate cele necesare unei zile de relaxare: placi, bootsi, surubelnite, casti, camere de filmat, maturici de scuturat zapada, etc. Plecam la drum, toate bune si frumoase, ajungem in Sinaia, dupa care incepe urcusul catre Cota 1400. Semne de orientare, ioc! In principiu, in 2 din 3 ascensiuni nu ne ratacim. Ieri ne-am incurcat! Pesemne o fi fost a 3-a din serie :-).

Pe masura ce urcam catre Cota, zapada tot mai mare. Stii ce cred? Probabil, Primaria din Sinaia doreste sa pastreze aspectul de iarna autentica pentru cei satui de asfalt la negru. Zapada trebuie sa stea si pe stanga, si pe dreapta, “pa’ peste tot”.

E bine ca pana sus nu ne-am intalnit cu nicio masina venind pe contrasens, pentru ca ar fi trebuit ori ca noi sa dam cu spatele pana in statiune ca sa il lasam pe individ sa treaca, fie ca el sa revina la 1400, pentru a ne face si noua loc. Exagerez putin, insa drumul este MIZERABIL.

drum-1400

Parcam masina in fata hotelului de la 1400, ne scoatem toate cele trebuitoare din portbagaj, si apare un domn care ne cere 9 lei pentru ziua de parcare. Parea putin cam antipatic, dar platim, fara a mai pune multe intrebari. Stiam de ceva timp ca nici aerul de munte nu mai este gratuit.

Ca sa intelegeti mai bine ce se intampla pe domeniul schiabil de la Sinaia, o sa trec la ultima parte a zilei. Dupa vreo 6 coborari pe partiile   Carp, Drumul de Vara si Papagal (pornire la 2000m, sosire la 1400m), revenim, osteniti, la masina. Domnul cu pricina, tot prin parcare.

El : – Eh, cum a fost?

Noi : – Bine, dar obositor dupa un an de pauza.

La un moment dat, il intreb pe respectivul : – Auzi, sefu’, dar pe drumul spre Cota, deszapezirea este interzisa?

El: Pai cine sa-l deszapezeasca? L-am desfacut un pic noi, de la hotel! Pe cei de la Primarie nu-i intereseaza!

 

“Logica” ecuatiei

Primaria a construit Telegondola care urca din Sinaia catre Cota 1400. Deci interesul edililor este ca toti turistii sa urce cu gondola. Hotelierii de la 1400 trebuie sa deszapezeasca drumul, pentru ca altfel pierd si bruma de turisti pe care o au.

Cartela de la gondola nu este valabila si pentru a ajunge la Cota 2000, cu telescaunul sau telecabina. Acestea apartin de Teleferic Prahova. Dar, ca sa vezi gandire strategica, cartela de la gondola merge si la telescaunul din Valea Soarelui. Adica de la 2000, mai jos, dar pe celalalt versant. In concluzie, un turist ajunge la telegondola, plateste 35 RON dus-intors, pana/de la 1400. De acolo, mai plateste inca 20 RON pentru o urcare la Cota 2000. Si de abia de acolo poate sa schieze.

Si mai exista situatia ipotetica in care, daca Teleferic Prahova opreste toate mijloacele de urcare catre 2000, gondola are utlitate ZERO! Ajungi la jumatatea drumului si … te intorci.

Sa ne mai intrebam de ce pleaca oamenii in Austria sau Bulgaria? De DESTEPTI! De aia! Si pentru ca acolo exista un pass unic pentru domenii mai mari de 3-4 ori decat toata Valea Prahovei.

 

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *