cea-mai-tare-bere

Bere si placere (ep. 4). Care sunt cele mai puternice beri din lume

[image name=line]

Daca ar fi sa te gandesti acum cat alcool are cea mai puternica bere din lume, unde te-ar duce gandul? Spre 15, poate chiar 20%? O bere obisnuita din comert are in jur de 5%, o bere mai tare e pe la 7%, iar unele beri belgiene ajung si la 12%. Vodca, spre exemplu, are 40%.

Zilele trecute, tocmai ce a fost lansata cea mai puternica bere din lume. Se numeste Snake Venom, este facuta de scotienii de la Brewmeister si are …67,5% alcool (zic ei).

snake

Snake Venom (Foto Brewmeister)

Procesul de obtinere pleaca de la o tehnica mai veche, nemteasca, descoperita probabil din greseala: eisbock. Se iau ingredientele obisnuite ale unei beri: malt, hamei, drojdie, si se combina cu apa in proportii ridicole, obtinandu-se o bere cu aprox 20% alcool.

Mai departe se ingheata succesiv, pana la -20 de grade, pentru cateva saptamani. Prin acest proces, apa din bere ingheata si este inlaturata. Ceea ce ramane are un continut ridicat de alcool, deoarece acesta nu ingheata.

 

Scurt istoric

  • In ianuarie 2009 o fabrica de bere din Germania, Schorschbrau a venit pe piata cu cea mai puternica bere de atunci, 31%.
  • Abia la sfarsitul anului, scotienii de la Brewdog au raspuns cu o bere de 32%, Tactical Nuclear Penguin.
  • Imediat, nemtii au replicat: 40%.
  • In 2010, lupta s-a incins: scotienii au facut Sink the Bismark – 41%, iar nemtii au scos o bere de 42%.
  • Scotienii au venit cu o bere de 55% si au imbracat sticla intr-o veverita moarta. 700 de lire sterline costa fiecare recipient. Numele berii – End of History.
  • Au crezut ca le-au inchis gura nemtilor complet, dar s-au inselat. In 2011, Finis coronat opus a fost lansata de Schorschbrau, cu 57,7% si a adus inapoi in Germania coroana celei mai puternice beri din lume.
  • Iar acum se pare ca cei de la Brewmeister au mers mai departe. De fapt, ei si-au depasit propriul record stabilit in 2012 cu Armageddon, un eisbock de 65%.

 

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *