HVD Reina del Mar. Merita sau nu All Inclusive-ul bulgaresc de 5 stele

Reafirm, din capul locului, nu sunt mare fan All Inclusive! Nu beau mult, nu mananc peste masura, nu pot sta (doar) la plaja mai mult de 2-3 zile. Plus ca daca ies dimineata din hotel si ma mai intorc seara tarziu, la ce Dumnezeu mai stau la All Inclusive!?

Cu copiii insa e diferit, iar eu am inteles destul de greu ca un loc bun de joaca, o piscina cu apa adanca de 30 de centimetri si eventual niste saltele gonflabile sau o trambulina, fac diferenta intre o vacanta reusita si un fiasco total.

La final de august am ajuns, la invitatia celor de la Travel Planner, la HVD Reina del Mar, poate cel mai mediatizat hotel bulgaresc de 5 stele in Romania. Teoretic la 4 ore si vreo 40 de minute de Bucuresti, desi sub 5 ore 20 nu am reusit sa fac nici la dus, nici la retur. Un hotel, zic eu gandit si marketat pentru publicul din Romania. Parcarea hotelului sustine din plin aceasta afirmatie. La fiecare 10 masini numarate, macar 7-8 au RO pe tablita.

De cum intri in hotel, prima impresie este ca oamenii nu au facut deloc economie de spatiu. O bila alba. Receptie mare, lobby de te dai cu bicicleta prin el, ferestre imense prin care sa intre maximum de lumina posibil, masinute electrice de golf cu care tu si bagajele tale sunteti dusi in camera.

Camerele sunt frumoase si spatioase. Dubla are vreo 40 de metri patrati, hol generos, niste riflaje din lemn care separa zona de birou de restul unei camere, aidoma unui living, saltele comode, mobilier la comanda – alta bila alba – baie eleganta si, cel mai important, mocheta pe jos. Urasc hotelurile cu gresie. Stiu, o sa spuneti, asa e la mare, vii cu nisip pe picioare, tine racoare, etc. Dar as interzice hotelurile cu gresie si pizza cu salam sau carnati.

Mai departe. Plaja si piscinele. Nici aici nu prea ai ce sa comentezi. Sunt facute ca la carte. Exista piscine mai mici in zona centrala a curtii, piscine mai mari in zona barurilor, plus piscina de copii in care mi-am petrecut jumatate din timp. Fotografiile cred ca sunt elocvente, nu stiu daca mai trebuie sa dau foarte multe detalii.

Plaja, ingrijita, nisip afanat (nu neaparat un avantaj daca trebuie sa te deplasezi prea mult prin el), apa marii curata, se adanceste destul de greu. Avantaj, familii cu copii. Ca sa aveti un termen de comparatie, cred ca la Mamaia se adanceste totusi mai greu apa, sunt zone mai intinse de apa pana la genunchi. Dar cert, nu este locul unde daca ai intors o clipa capul, sa il gasesti pe pitic cu capul in apa. Bila neagra pentru lipsa unui bar pe plaja. Trebuie sa te intorci 50-150 de metri pana la barul de la piscina. Iar la hotelul vecin, HVD Club Hotel Miramar (din acelasi lant, doar ca de 4 stele, tot ultra all inclusive), barul de pe plaja este amplasat exact langa plaja de la Reina (plaja poate fi folosita in comun de oaspetii ambelor hoteluri), insa nu esti servit pentru ca nu stai acolo. In fine, nu e un mare inconvenient. Atat, ca … vrem apa rece, tati! Luam doua guri din ea, iar peste 15 minute vrem alta apa rece, ca asta e s-a incalzit intre timp. Apropo, te uiti la ei, zici ca sunt mici si nu-si dau seama. Dar nu e asa! :))

Barurile, acum. Drafturi de Budvar, Tuborg si Carlsberg (parca) la sticla de 0,33, sucuri, cafele, vin, coktailuri, cam tot ce serveste un bar care se respecta. Plus o lista lunguta de coktailuri. Numai ca fiind facute din “ochi” aceste mixuri, un Negroni, spre exemplu, nu a avut exact acelasi gust in 3 seri la rand. Nu a fost rau, dar ori era prea mult gin, ori prea putin. Nu vreau sa ma dau destept, dar este posibil ca daca stai sa masori la mililitru fiecare ingredient, sa mai servesti maine, iar oaspetii sa isi piarda rabdarea. Posibil sa fie o decizie asumata. Daca nu, putina atentie in plus la acest aspect, nu ar strica.

Restaurantele. Eh, aici povestea este mai ampla. Exista restaurantul principal unde se servesc micul dejun si mesele mari ale zilei. Gen “impinge tava”. Pe langa acestea, mai exista restaurante deschise in diferite momente ale zilei. Practic, managementul hotelului incearca sa faca programul de asa natura incat sa nu existe multe perioade “moarte”, in care sa nu poti gasi absolut nimic de gustat. Exemplu – pranzul la restaurantul principal era pana la ora 14, insa pana la 16, sau 16:30 (nu mai stiu exact), puteai lua masa la restaurantul a la carte de langa piscina copiilor.

Mancarea la restaurantul principal este variata, unele preparate chiar gustoase, insa nu te surprinde cu nimic. Este o mancare corecta, dar nu exista elementele acelea care ar trebui sa diferentieze un hotel de 5 stele de restul hotelurilor. Sa va dau un exemplu. Cand am fost in Egipt, in luna martie, tot 5 stele, tot All Inclusive, aceeasi plaja de pret, la toate mesele se serveau lipii calde, arabesti, facute real time la cuptorul hotelului. Va jur, eu care nu sunt mare mancator de mic dejun, ma duceam dimineata la masa doar pentru lipii, humus si vinete cu tahina. Seara, exista coltul de mancare marocana, un deliciu. La Reina existau (printre multe altele) vita, sushi + creveti intr-o seara, tocanita de iepure, peste, s.a.m.d. Insa nu era acel je-ne-sais-quoi care sa te faca sa le povestesti amicilor despre experienta culinara avuta. Ma repet. Mancarea buna, nu am ce sa reprosez, insa niste mici artificii ar putea imbunatati considerabil experienta.

Ah, si sa nu uit. Si programul restaurantelor. Cina, de la 18 la 21. Pe la 14 ma rugam de copii sa mergem in camera sa doarma putin. La 14:30 ajungeam in sfarsit in camera, adormeau la 15 cel mai rapid. Somn pana la 18, program administrativ pana la 18:30, apoi, eventual, piscina mica din nou. La 8 seara in camera, dusuri, imbracat, restaurant. La 21 se inchidea masa. Mult prea devreme. La pranz, la fel. Termini mic dejunul la 10, sa pui pranzul de la 12 la 14, mi se pare cam strans intervalul. Dar, iar, daca asa a gandit-o managementul … asa o fi bine. Pesemne a au incercat si alte variante, iar aceasta a fost cea care a dat cele mai bune rezultate.

Seara, program artistic pe scena din centrul complexului, mai un dans cubanez cu artisti din neaosi din Cuba, mai un iluzionist, animatie pentru copii si chiar Gasca Zurli, saptamanal pana sa ajungem noi. La 22:30 se da stingerea si fiecare se mai aseaza la un pahar de vin pe unde poate. Sau il gadila Mos Ene pe la gene pana adoarme inaintea copiilor.

Concluziile pe care le-am tras impreuna cu cele 4-5 cupluri cu care am ajuns/fost acolo – nasi, cumnati, fini, etc, fiecare gandindu-si vacanta si durata sederii separat, dar uniti de un numitor comun – vacanta copiilor din a doua jumatate a lunii august. E relativ aproape de Bucuresti, nu necesita zbor, nu mai dai cateva sute bune de euro pe avion. Camerele excelente, piscine bune, mancarea corecta, dar nu memorabila. Multa, in schimb, si variata. Daca nu vii cu copii, seara nu ai prea multe variante de petrecere a timpului liber. Cu piticii stii macar ca alergi dupa ei pe acolo. Anul trecut era mai ieftin, ne-au zis-o 2 cupluri care au fost si anul trecut la Reina del Mar. Si aveti grija la vinieta de Bulgaria, ca au fost oameni care au patit-o. Cumparand-o in format fizic, de la granita, ceva era gresit in ea. Fie numarul masinii, fie valabilitatea. Si nu scapi de amenda. E plin de camere si masini ale BgToll care stau la … interceptie. Apropo, bgtoll.bg este pagina oficiala pentru vinieta bulgareasca. Ah, si sa nu uit, teoretic, la check out-ul de la ora 11 ramai ti se taie bratara. In fapt, ramane fara bratara doar cel care se prezinta la receptie pentru a face formalitatile de iesire.

(P) Iar pentru cele mai bune preturi la acest hotel, dar si la celelalte hoteluri din grupul HVD, recomand TravelPlanner.ro. Sunt “taticii” vacantelor in Bulgaria. Si au si reduceri bune, acum, pentru luna septembrie.

5 Comments

  • Alex F

    Salut Mihai! De mult citesc reviewrile tale si te apreciez pentru ce scrii, chiar luna viitoare planificam sa mergem in Istambul, si am luat in considerare cam tot ce ai scris despre acel oras. Revenind la Reina, nu e pentru toata lumea, nu am fost, dar mie mi se par exagerate preturile…..in sezon chiar si 500 de euro o noapte de cazare, cred ca exista alternative mai accesibile

  • Baltei Ciprian

    Offer

  • Irina

    De mentionat ca un singur bar deserveste atat plaja cat si TOATE piscinele, este departe de plaja si de 3 din 5 piscine si esti nevoit ca de fiecare data sa stai minim 10 min pt. a fi servit, deoarece e aglomerat.
    Minibarul care este “gratis” nu este alimentat corect (zilnic uita sa-ti lase fie apa, fie cafeaua, fie zaharul etc), turcul care intre orele 15:00-17:00 face placinte la Snack Bar, nu mai primeste clientii de la ora 16:30 motivand ca are de strans si de spalat vase (management-ul ii ia apararea sustinand ca se strica aluatul si ca a doua zi va face managerul cu mana lui placinte celor care nu au apucat sa fie serviti), cele 3 restaurante a la carte servesc seara numai peste chiar daca au specific diferit si iti poti comanda o singura portie/persoana (de ex. daca iti iei un fel de peste care are deja inclusa si garnitura si doresti sa mai comanzi inca o garnitura care iti place poate mai mult, nu se mai poate), frigider cu bauturi pt. plaja exista la o singura iesire spre plaja din cele 3 disponibile, la 5 stele nu poti primi fresh de portocale nici macar contra-cost (acesta e disponibil numai si numai dimineata) si ar mai fi si alte minusuri de adaugat. Seara, incepand cu ora 20:30, in restaurantul principal, la “impinge tava”, angajatii incep sa stranga platourile cu mancare deoarece “asa a zis sefu’ “, astfel ca aproape de ora 21:00 nu mai sunt disponibile toate felurile de mancare.
    Prea multe bile negre pt. preturi de 5 stele!

  • Matei Adrian

    Am citit multe impresii despre acest hotel, nu contest nimic despre el,dar totuși este prea scump pentru Bulgaria.
    Plus costul drumului.
    Eu am fost la un preț mult mai mic la Rixos Sharm El Sheikh!

  • Perky Crave

    Această analiză detaliată a hotelului HVD Reina del Mar este extrem de utile pentru călătorii care se gândesc să viziteze zona. Cu toate acestea, deși apreciez observațiile despre facilități și camere, aș fi dorit să citesc mai multe despre serviciile oferite de personal și despre experiența generală a sejurului. De asemenea, costurile ar fi, de asemenea, un aspect valoros de eșalonat. Întrebarea mă frământă, oare această experiență luxoasă de all-inclusive merită investiția?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *